Курирска и информерска служба (пето агрегатно стање)

Драгољуб Жарковић Вучић се разобручио и појављује се у сваком медијском агрегатном стању: „информира“ нас, „куририше“, обраћа се „драгим пријатељима“ на друштвеним мрежама и у „Политици“ одговара на, како сам каже, узгредну примедбу словеначког економисте Јоже Менцингера, коме се учинило да би Србија ваљало мало „да успори с реформама“...

Драгољуб Жарковић, главни уредник недељника „Време“, „Време“

Култ лауфера

Драгољуб Жарковић Тако смо ушли у велико финале прославе сто дана ове владе с јасном намером да нас „преведу жедне преко воде“ и да им заборавимо претходне две године у којима се градио „култ вође“ и сад га имамо сасвим новог, новопеченог, невиног и недодирљивог, непобедивог, барем у шаху откад је Шешељ отишао у Хаг.

Драгољуб Жарковић, главни уредник недељника „Време“, „Време“

Патриотизам се сипа у сламарицу

Марко Ђурић Део људи који је седео у институцијама на КиМ државу Србију је доживљавао као банкомат.

Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ Владе Србије, према НИН-у

Сигурна кућа за ленштине

Никола Селаковић На конкурс за лекара, који је недавно расписао Окружни затвор у Суботици, нико се није пријавио, што можда сведочи и о томе колико смо као народ избирљиви и размажени и колико смо у стању да седимо код куће, да не радимо ништа и да робујемо старим навикама, уместо да одемо и по 100 километара од куће, где бисмо добили посао. Генерације наших родитеља одлазиле су и по 500 и више километара од својих домова, ради посла и тамо заснивали нови живот.

Никола Селаковић, министар правде, РТВ

Оцена уписана невидљивим мастилом

Срђан Вербић Свакако ћу звучати нескромно, али бих себи дао пет за оно што смо мој тим и ја урадили за првих 100 дана Владе. Верујем да се све не види споља и да није све интересантно јавности.

Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја, „Курир“

Тајкунска посла

Александар Вучић Ниједан метар квадратни није продат „Ал Равафеду“ [УАЕ] за 6.000 евра, већ за далеко више. Арапи ће сигурно имати 4,5 до 5 пута веће приносе по хектару него ми. Давали смо по 10.000 евра и 7.000 евра. Али је 20 одсто власник држава Србија, па је права цена 12.000 и 8.400 евра. [...] Зашто се буне [пољопривредници] против уговора са Арапима и организују трибине? Зато што их је окупио један тајкун, господин [Никола] Џомба.

Александар Вучић, премијер Србије, у Скупштини о уговору о закупу земљишта у општини Кула, Б92

Оверено вакцином

Дејан Раденковић Ивица је ипак „вакцинисао“ Банета... а Мрка пита - а где је печат?

Дејан Раденковић, функционер и посланик СПС-а, о заједничкој фотографији Дачића и Ружића, „Твитер“

Један је шеик (Мухамед)

Александар Вучић Једина земља која је Србији дала значајнију количину новца, већу него Босни и Херцеговини, јесу УАЕ. Хвала им. Покажите ми земљу која нам је дала 15 милиона евра. Покажите ми! Је л' треба да пљујемо на наше пријатеље?

Александар Вучић, премијер Србије, о помоћи после поплава одговарајући на питања посланика у Скупштини Србији, „Блиц“

Даје се на (не)знање

Александар Вучић Што се тиче „Фијата“, нажалост, тај уговор неће бити показан... То је уговор на који је држава Србија потрошила највише новца и да смо га којим случајем ми потписали били бисмо оптужени за највећи криминал.

Александар Вучић, премијер Србије, одговарајући на питања посланика у Скупштини Србији, РТС

Врло, врло непријатан тип

Александар Вучић Никада се нисам плашио типова као што сте Ви. То што сте научили да претите... немојте да машете прстом! Да ли сте везивале људе за бандере или нисте, то је питање за неко друго време, али више никада нећете никога везивати за бандере. Грађане Србије више никада нећете да плашите.

Александар Вучић, премијер Србије, одговарајући на питања посланика Зорана Живковића (Нова странка), „Блиц“

Имаћете књиге чим платите рачуне

Александар Вучић Пошто ће сад један по један да падају тајкуни и власници ресторана који краду струју, није у реду да ви [Албанци] не плаћате струју годинама. Ученици ће примити уџбенике на албанском, то је обавеза државе, ми то морамо да испунимо, али и вас молим да поштујете државу у којој живите и измирујете своје обавезе.

Александар Вучић, премијер Србије, одговарајући на питања посланика групе СДА Санџак-ПДД Шаипа Камберија, Б92

Велики (енергетски) апетити

Павле Петровић „Србијагас“ дугује 1,2 милијарде евра, што значи да то јавно предузеће за четири до пет година „поједе“ један „Телеком“. ЕПС личи на „Србијагас“ у настајању. Разлика је у томе што је ЕПС много већи од Србијагаса и он би за годину дана могао да направи губитак за који је „Србијагасу“ било потребно четири до пет година.

Павле Петровић, председник Фискалног савета, „Танјуг“

Тајкуни у које верујемо

Борислав Стефановић Вучић је рекао „никада више са тајкунима, тајкуни су уз ,жуте', а не уз напредњаке“. Како је могуће да су Беко и Мишковић оптужени и да се против њих води истрага, а да се једном нуди „Железница“, а други прима само на кафу да би дао савете о функционисању српске привреде? Зашто овом другом не дате „Србијагас“, па да онда заједно кренемо у „будућност у коју верујемо“?

Борислав Стефановић, потпредседник ДС-а, о најави да ће Милан Беко постати в.д. директор „Железница Србије“, „Танјуг“

Пулс птице певачице

Срђан Вербић Пулс ми скаче и на 200 откуцаја откако седим у Немањиној 11.

Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Храбри из пркоса

Франсоа-Гзавије Денио Помало сам упознао Србе; открио сам њихово гостопримство и храброст која понекад иде до тврдоглавости и ината.

Франсоа-Гзавије Денио, одлазећи амбасадор Француске, „Метрополис“ РТС-а

Спаситељ

Милан Беко Нисам могао да одбијем понуду премијера Вучића. Као неко ко је толико указивао на проблеме у којима се налази српско друштво и економија, био бих крајње непоштен према себи када бих овакву понуду одбио. [...] Можемо рећи да је Србија изгубила свој економски суверенитет. Странке на власти су у претходних десет година потпуно приватизовале новчане токове свих највећих државних фирми...

Милан Беко, пословни човек и најављени в.д. генералног директора „Железница Србије“, „Блиц“