Грађанин Костић

Владимир Костић У античкој Грчкој је у једном периоду постојао закон по коме је онај ко се у критичним тренуцима по град-државу није изјашњавао, губио статус грађанина. Не гајим илузију да сам својим интервјуом Првом програму Радио Београда [...] задржао статус грађанина, али држим да сам бар на трагу таквог настојања. Рекао сам своје, и ничије друго мишљење.

Владимир Костић, председник САНУ, о интегралном интервјуу „а не атомизираном садржају који је достављан јавности“, НИН

Глава у (северноатланском) кланцу, ноге на (руском) вранцу

Слободан Шијан Имамо илузије да ће Русија стално да нас штити, а без НАТО не можемо да уђемо у ЕУ. Ако преломе на страну Запада, Србија има будућност, ако не преломе следи мрцварење. Наравно да ћу да гласам за мање зло, у чему је проблем?! У том смислу бих изашао и на референдум.

Слободан Шијан, филмски режисер, НИН

Фризура за медаљу

Предраг Ј. Марковић Имам само фризуру за министра, немам капацитет. Исту фризуру сам направио као знак подршке мом пријатељу Таси.

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, о министру културе и информисања Ивану Тасовцу, „Да можда не“ РТС-а

Белешке из једне кафане

Предраг Ј. Марковић Није лоше да се разбије мит о САНУ као „злом центру српског национализма“, који је настао осамдесетих а измислили су га наши аутошовинисти и многи непријатељи са стране. САНУ је веома шаролико друштво, никада није имала јединствен став према нечему. Меморандум [1986] је један кафански спис, неколико људи је разговарало и направило белешке до којих је дошла полиција. Највећа мана је његов импровизовани карактер, збрда-здола је набацана гомила идеја. Од тада влада мит да је Академија штаб српске националне свести.

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, „Да можда не“ РТС-а

Људска глупост и свемир су бесконачни (за лупетање нисам сигуран)

Борис Тадић Када председник САНУ изнесе своје мишљење, председник државе [Николић] каже да је „лупио и остао жив“, и то председник који је планетарни шампион лупетања.

Борис Тадић, председник Социјалдемократске странке (СДС) и бивши председник Србије, „Недељник“

Да се Мићун јави на преглед код (клиничког) психолога

Борис Тадић [Драгољуб] Мићуновић се придружио плејади људи из моје бивше странке који врше константе нападе, а који никада нису имали примедбе у време мојих мандата. [...] Чињеница да ме Мићуновић оптужује, јер се нисам руководио његовим правилима владања, свакако говори о нарцисоидности, али у овом случају - не о мојој.

Борис Тадић, као бивши председник Србије и ДС-а, „Недељник“

Академику (и ратнику) нема ко да (от)пише

Душан Ковачевић Не знам да ли је широј јавности познато да је господин Костић током рата био на Косову... Као председник САНУ, на преко 50 адреса академија наука у свету упутио писмо у којем говори шта значи пријем Косова у Унеско, [...] да би манастири и културна баштина били приписани држави која је заправо настала у рату, отимачином.

Душан Ковачевић, драмски писац и академик, о изјави председника САНУ о „достојанственом напуштању Косова“, „Блиц“

Предреферендумски православци

Мило Ђукановић Организатори протеста желе [Црну Гору] да врате у предреферендумско доба и да је придруже православној браћи, што је погубно за државу.

Мило Ђукановић, премијер Црне Горе, „Бета“

Веће стараца (за свадбе и са'ране)

Драгољуб Мићуновић Неодговорно је што се државни врх састаје са челницима САНУ и СПЦ како би формулисао државну политику. Зна се шта је улога САНУ – да брине о науци и уметности, као и СПЦ – да прима људе у цркву и да их сахрањује. С друге стране, заобилази се парламент који је представничко тело свих грађана.

Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС-а, „Прави угао“ РТВ-а

Кроз тамнички прозор

Душан Ковачевић Пре три месеца својим колима с београдским таблицама путовао сам уздуж и попреко Косова. Видео сам оклопна возила НАТО, једну од највећих њихових база у Европи. Наши људи живе тамо као у гету, у XXI веку су у гету да би опстали. Боре се да опстану. Та борба је тешка и, рекао бих, веома достојанствена. Путујући Косовом, нисам имао ниједну непријатност. Шта то говори? То говори да сам третиран као било који други странац.

Душан Ковачевић, драмски писац и академик САНУ, „Блиц“

Између понижења и (нај)горег

Душан Ковачевић Не завидим премијеру Вучићу на тренуцима великих понижења, али сваки лош разговор је бољи од доброг рата... Србија не сме никада више ратовати, јер би јој се могло десити да јој то буде последњи рат и [...] вратили бисмо ону причу о несташици црног платна у продавницама.

Душан Ковачевић, драмски писац и академик, о гласању на Извршном савету УНЕСКО за пријем Косова, „Блиц“

Забранио бих му и да гунђа и да мисли

Ивица Дачић Тадић нема ни морално ни политичко право да гунђа из ћошка о дипломатији и раду ове владе. [...] На његов захтев, УН су пребациле дијалог са Приштином на ЕУ. [...] Под влашћу такве политичке величине, Међународни суд правде у Хагу дао је мишљење да је проглашење косовске независности у складу са међународним правом.

Ивица Дачић, министар иностраних послова, о подршци Извршног савета УНЕСКО за пријем Косова, „Танјуг“

Где ми забрљасмо, они продужише (да брљају)

Борис Тадић То је последица пропуста, аматеризма и нечињења Владе Србије, [...] зато што није испреговарала да се Бриселским споразумом гарантује заштита српске баштине на Косову. Овако је наша баштина остављена под јурисдикцијом Приштине. [...] Томислав Николић и сви његови политички следбеници обећали јавно да ће поништити све што смо испреговарали у дијалогу са Приштином.

Борис Тадић, као бивши председник Србије, о гласању на Извршном савету УНЕСКО о пријему Косова, „Танјуг“

(Не)наручено буђење из кошмарног сна

Александар Вучић Моја порука грађанима Србије је 'главу горе', ма колико нам било тешко, а ја лично буквално ока нисам склопио. [...] Рекао сам 'главу горе'. Зато што је пред Србијом светла будућност и само ми можемо да будемо ти који можемо себи нешто да одузмемо, а то нам не пада на памет!

Александар Вучић, премијер Србије, о гласању на Извршном савету УНЕСКО за пријем Косова, „n1info.com“

Изгубићемо многе битке, али ћемо добити рат

Александар Вучић Наше српске цркве и наше српске манастире не може нико да узме. Нико не може да нам узме право на будућност да будемо бољи, и да будемо успешнији од свих осталих у окружењу. Ви знате да ћемо ми такву позицију да заузимамо.

Александар Вучић, премијер Србије, о гласању на Извршном савету УНЕСКО за пријем Косова, „n1info.com“

Признајте макар аутопут!

Душан Ковачевић Пошто на Косову, као ни у Србији, путеви нису обележени, на два места сам се зауставио и питао куда да идем за Грачаницу. Љубазно су ме упутили. Возио сам аутопутем који иде од Приштине за Тирану, добар аутопут. То је аутопут једне државе. Тачка.

Душан Ковачевић, драмски писац и академик, о путовању својим аутомобилом, „Блиц“

Мићунов (преки) суд

Драгољуб Мићуновић Не знам како је било на корист нашег народа да се побију или испоруче Јевреји у Београду, да се чланови отпора испоруче и буду стрељани. Он није био дете, знао је шта преузима као представник окупационог режима, што му Хитлер и Химлер нареде. Под притиском или не, ништа га не оправдава, [...] и биће на зиду срама.

Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС-а, о могућој рехабилитацији Милана Недића, „Прави угао“ РТВ-а

Наградни конкурс за улогу у категорији Вук Бранковић

Драгољуб Мићуновић У одличној драми Виде Огњеновић „Да ли је било кнежеве вечере?“ нико неће да игра Вука Бранковића; нађу једног Мађара - неће ни он. То имамо до данас. Председник САНУ је примио ту улогу и јавно нешто рекао, па ће сви рећи - то је Бранковић. Они који предлажу референдум кажу - што не би народ био Вук Бранковић?

Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС-а, о изјави председника САНУ о „достојанственом напуштању Косова“, „Прави угао“ РТВ-а

Друг члан (партије) и господин историчар

Предраг Ј. Марковић То је интересантно. Формално сам друг, али бих у души волео да сам господин.

Предраг Ј. Марковић, као потпредседник СПС-а, на питање да ли је „господин Марковић или друг Марковић“, „Кажипрст“ на ТВ Б92

Статистика која вида ране

Предраг Ј. Марковић Ако буде као са Новаком Ђоковићем да изгубимо два сета, а онда добијемо меч, онда ће резултат за нас бити повољан. То су дугачки турнири, али је ово један велики ударац за нас и за нашу земљу. Ипак, даћу једну оптимистичну статистику, у Извршном савету Унеска има 5,4 милијарде становника, 980 милиона је гласало за Косово, 3,5 милијарди је против, а још 850 милиона је уздржано.

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, о гласању на Извршном савету УНЕСКО, „Кажипрст“ на ТВ Б92

Петао Софроније

Томислав Николић Ја сам већ завршио у лонцу, само та вода није довољно угрејана па сам још жив.

Томислав Николић, председник Србије, о својој ранијој изјави, према НИН-у

Пиштољ у првом чину (драме) не мора да опали у трећем

Милан Панић На једном састанку са Милошевићем, док сам био премијер СРЈ а он председник Србије, питао ме је да ли мислим за њега да је - лош човек. Рекао сам му да знам да је лош човек. Милошевић ми је на то узвратио: „Ако заиста мислиш да сам лош, требало би да ме убијеш“. У том тренутку ми је понудио свој пиштољ. Рекао сам му: „Не желим да те убијем, не верујем у смртну казну.“

Милан Панић, амерички бизнисмен српског порекла, на промоцији своје књиге „Премијер за мир“ на Универзитету Чепмен, „Блиц“/НСПМ