Дотерати Ненада до дувара

Светислав Басара Ако Република Србија неким случајем одлучи да подиже зид, предлажем јој да послу приступи у духу традиције, као, да кажемо, приликом зидања Скадра на Бојани и да у заштитни дувар превентивно узида [Ненада] Поповића. У супротном – отићи ће маст у пропаст, јер ће виле обноћ рушити оно што неимари прекодан саграде.

Светислав Басара, писац, о Поповићевом предлогу да се изгради зид према Македонији ради заштите од таласа миграната, „autonomija.info“

Ред брље, ред транзиције

Милан Ћулибрк Неким грађанима ће 2016. теже пасти него и ова и прошла година заједно. То пре свега важи за оне који од свих седатива највише користе „жестину“, јер је род шљива ове године подбацио за 30 одсто, па се може очекивати да ће и ракије бити мање. А уз то ће, логично, бити скупља. И гарант ће, чак и ако буде лошијег квалитета, нека врста транзиционе брље поскупети више него што ће Влада, на предлог премијера Александра Вучића, након октобарске рунде преговора са ММФ-ом, повећати плате у јавном сектору и пензије. Па ти бирај. Кило ракије или четири литра млека, 10 векни хлеба, или трећина читанке за први разред основне школе!

Милан Ћулибрк, главни уредник НИН-а, НИН

Сладак (магнатски) живот

Милан Ћулибрк Србија је добила свог Руперта Мардока или Силвија Берлусконија. Извесни Радоица Милосављевић, бивши заменик градоначелника Крушевца и један од оснивача СПС-а, купио је за веома кратко време пет локалних телевизија. [...] И још није завршио пазар, јер је за Н1 изјавио да је заинтересован за куповину - 11 телевизија! После тога моћи ће од главних уредника да направи фудбалски тим. И шта мислите, ко ће бити тренер?

Милан Ћулибрк, главни уредник НИН-а, НИН

Све што је пусто, треба да је пусто

Јелена Милић Знате, то изгледа као етнички инжењеринг. На тај начин мења се етничка слика земље. То је својевремено хтео да уради и Слободан Милошевић, када је покушао да забрани избеглицама да дођу у Београд и у велике градове како би их натерао да населе делове земље у којима је желео да промени етничку слику. То тако не може.

Јелена Милић, Центaр за евроатлантске студије, о идеји поверенице за равноправност Бранкице Јанковић о насељавању миграната у пустим крајевима Србије, „Правда“

Они који мисле - напред, остали - стој

Небојша Крстић Потпуно подржавам оне који траже да им РТС омогући да изнесу своје мишљење. Само, да би износио мишљење претходно треба да га имаш.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак и музичар, „Твитер“

И Дачића срамота колико нам добро иде

Ивица Дачић Када сам постао министар унутрашњих послова 2008, број поднетих захтева за добијање азила био 77, а у току ове године имамо 94.000 молби.

Ивица Дачић, министар спољних послова и потпредседник Владе Србије, „Танјуг“

Истурено одељење бечке школе

Ивица Дачић Главни судија је био професионалац, а [Јоханес] Хан и ја смо били помоћне судије. Није било никаквих инцидената. Хан је носио жуте, а ја црвене картоне - али их нисмо никоме показивали.

Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, о ревијалној утакмици земаља кандидата (са западног Балкана) и чланова ЕУ, „Око“ РТС-а

Делилац (европске) правде

Ивица Дачић Овде је реч о сеоби народа, о неколико стотина хиљада људи, а најављује се неколико милиона људи. Нико не говори шта ће бити са земљама на тзв. западнобалканској рути... Нама се у Поглављима 23 и 24 [за приступање ЕУ] тражи акциони план за решавање мигрантске кризе. Није спорно да су у питању двоструки стандарди. Јуче сам био судија на [ревијалној] фудбалској утакмици. Питали су ме да ли ћу бити непристрасан? Казао сам да ћу бити непристрасан као међународна заједница.

Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, о самиту земаља западног Балкана и ЕУ у Бечу, „Око“ РТС-а