Понуђени к'о награђени

Бета Према Нацрту закључака са скупа Европска унија би требало да понуди Србији убрзани улазак у чланство, уз став да се мора ићи напред ка решавању статуса Косова јер је постојеће стање неодрживо.

Бета, са заседања лидера ЕУ у Бриселу, 15. децембар 2007

 Понуђени к'о награђени

Војислав Коштуница Посебно је увредљиво и неприхватљиво да се осакаћеној Србији за мирење са насиљем нуди награда у виду убрзаног пријема Србије у ЕУ.

Војислав Коштуница, председник Владе Србије, 15. децембар 2007, "Бета"

 Понуђени к'о награђени

Вук Јеремић Ова влада Србије напросто не види питање будућег статуса Косова и Метохије и питања будућности Србије у ЕУ као ствари у истој равни које могу да буду компензиране једна другом, односно не долази у обзир било каква трговина нашом територијом. То је непристојна понуда и толико бесмислена да је нико није упутио већ постоје такве инсинуације у медијима.

Вук Јеремић, министар спољних послова Србије, 15. децембар 2007, "Данас"

Од нас зависи (али се пита неко други)

Данијел Сервер Србији треба допустити да, ако то жели, уместо чланства у ЕУ и НАТО изабере радикални национализам и савезништво са Русијом, јер тиме витални амерички интереси неће бити угрожени, а Србија ће убрзо схватити грешку. Европској унији би требало да лакне што не мора да прихвати такву Србију.

Данијел Сервер, потпредседник Америчког института за мир, за "Глас Америке", 15. децембар 2007, "ФоНет"

Од нас зависи (али се пита неко други)

Александар Алексејев Једнострано проглашење независности Косова и Метохије је најгоре решење које Русија жели да спречи. Ми ћемо реаговати, али је битно како ће реаговати Србија.

Александар Алексејев, амбасадор Русије у Београду, 15. децембар 2007, "Данас"

Много смо нам одмогли

Рада Трајковић Између Чекуа и Тачија ипак постоји разлика. Агим Чеку је ипак човек легалних институција, док је Хашим Тачи човек илегале коме је место премијера први легалан посао. Како да вам објасним, Чеку је ипак човек који се школовао на Војној академији у Београду, па је потом био припадник ЈНА, био је човек легалних институција. Тачи је, са друге стране, човек илегалних организација, подземља, који никада није радио неки друштвено одговоран посао.

Рада Трајковић, потпредседница Српског националног већа КиМ, 15. децембар 2007, "Политика"

Стаклене ноге се не климају

Борис Тадић Где је коалиција климава? Шта вам је?!

Борис Тадић, председник Србије и ДС-а, на питање "да ли је владајућа коалиција климава после расписивања председничких избора?", 15. децембар 2007, "Данас"

Један на један (о, зар се и то може?)

Борис Тадић Нисам први пут у животу био сам на изборима. И прошли пут сам био сам па сам победио.

Борис Тадић, председнички кандидат ДС-а, 15. децембар 2007, "Данас"

Нека врста доајена

Душан Бајатовић Друже Мркоњићу, зашто ти ту седиш и губиш време, кад си наш председнички кандидат, нема разлога да седиш ту?!

Душан Бајатовић, посланик СПС-а, Милутину Мркоњићу, председавајућем Скупштине, 15. децембар 2007, "Политика"

Граница сиромаштва политичара

Драган Марковић Палма Немам пара ни у банци ни у кући. Тренутно у џепу имам 320 евра и 2000 динара, и то ми је све до плате.

Драган Марковић Палма, председник општине Јагодина, 15. децембар 2007, према листу "Ало!"

Много смо нам одмогли

Борис Тадић И када разговарам са Ветоном Суроијем на последњим преговорима у Бадену, кажем: Био бих срећнији да водим преговоре са вашом страном да је данас 1996, 1997. или 1998. година, било би ми неупоредиво лакше. А онда ми опонент са друге стране каже: Па Србија нам је много помогла да ми ојачамо нашу позицију! [...] Са Тачијем нисам ништа причао, само сам рекао: Добар дан.

Борис Тадић, председник Србије, 14. децембар 2007, "Политика"

Празник јесте, црвено слово није

Милош Алигрудић Тражим да Оливер Дулић повуче одлуку о расписивању избора јер је противуставна.

Милош Алигрудић, шеф посланичке групе ДСС–НС, 14. децембар 2007, "Политика"

Празник јесте, црвено слово није

Оливер Дулић Свако оспоравање уставности одлуке о расписивању избора треба да добије епилог пред Уставним судом и уколико он утврди да је моја одлука противуставна, она ће бити повучена, ја тада нећу бити председник овог дома, а уколико 126 посланика затражи моју смену, уверавам вас да ће то бити најкраћа расправа у историји, отићи ћу сам, али отићи ћу дубоко уверен да је моја одлука била исправна.

Оливер Дулић, председник Народне скупштине Србије, 14. децембар 2007, "Политика"

Они мене варају (и лажу)

Велимир Илић После једностраног, неуставног расписивања избора Србија је запала у највећу кризу. Нећу претерати ако кажем да Србија није била овако уздрмана још од убиства премијера Зорана Ђинђића. Главни кривац за све то је председник Борис Тадић. Треба да га је срамота! Поиграва се судбином државе и нације због своје фотеље!

Велимир Илић, председник Нове Србије, 14. децембар 2007, "Прес"

Они мене варају (и лажу)

Велимир Илић Ама, само да сам знао да ће Борис овако да нас слаже, не бих ја са 'жутима' никад правио коалицију, нити бих седео у Влади. Видите ли ви, бре, какви су они лажови и преваранти?! Гласачи ће због тога да их казне 20. јануара!

Велимир Илић, председник Нове Србије, 14. децембар 2007, "Прес"

Они мене варају (и лажу)

Велимир Илић Зар ви заиста мислите да ћу ја да идем у председничку кампању а да не знам да ли ће Косово да ми отму током кампање и на којој и коликој територији бих сутра био председник?! То могу да раде Тадић и Николић, али Велимир Илић сигурно неће! Ја, за разлику од њих, имам образ!

Велимир Илић, председник Нове Србије, 14. децембар 2007, "Прес"

Они мене варају (и лажу)

Ненад Чанак Уколико Војислав Коштуница да подршку Велимиру Илићу, боље одмах да се убије.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 14. децембар 2007, према "Пресу"

Пацијент без заштитника права

Слободан Антонић Србија, међутим, никако да се уживи у улогу пацијента коме његови западни пријатељи дијагностификују гангрену у једном, другом, трећем (...) екстремитету и подвргавају га све новим и новим ампутацијама. Србија је почела да се пита – зашто се тако 'нежна' метода лечења, као што је ампутација, примењује само на Србију? И зашто се код свих других пацијената 'гангрена' лечи другачије, не тестером већ лековима, дуго и са бескрајним стрпљењем? Пошто је Србија почела да се буни и отима, наши пријатељи су изгледа били принуђени да закључе да јој треба дати још времена, како би наркоза почела да делује и пацијент заволео тестеру и лекаре.

Слободан Антонић, социолог, 13. децембар 2007, "Политика"

Празник јесте, црвено слово није

Оливер Дулић Сваки избори су празник демократије.

Оливер Дулић, председник Народне скупштине Србије, расписујући председничке изборе, 13. децембар 2007, "Политика"

Празник јесте, црвено слово није

Милош Алигрудић Ово је једнострана одлука Демократске странке и тиме је грубо прекршен коалициони споразум да се све важне одлуке доносе консензусом унутар владајуће коалиције. ДСС ће одговорити ДС-у после 19. децембра и седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији.

Милош Алигрудић, шеф посланичке групе ДСС–НС, 13. децембар 2007, "Политика"

Празник јесте, црвено слово није

Драган Марковић Палма Има она песма 'А где журиш, бато бре' – сигурно деведесет посто грађана Србије постављају питање председнику Скупштине г. Дулићу зашто нисмо сачекали коначан исход преговора и званичан извештај 'тројке'?

Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије, 13. децембар 2007, "Шта радите, бре" РТС-а

Стаклене ноге се не климају

Ивица Дачић Влада Србије и парламентарна већина више не постоје.

Ивица Дачић, шеф посланичке групе СПС-а, 13. децембар 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Стаклене ноге се не климају

Владан Батић Једино нормално решење је расписивање избора на свим нивоима. Ако оде Косово – а сви кажу да ће да оде – настаје нова државно-правна ситуација и избори на свим нивоима. И онда, господо, поново под руке заједно, у козарачком колу – и минхаузени и трнове ружице, и хеланке и доколенице, и трутови и радилице, али нећете дуго!

Владан Батић, посланик на листи ЛДП-а, 13. децембар 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Један на један (о, зар се и то може?)

Томислав Николић Никад нису биле веће шансе за моју победу него сад. Ниједном у протеклих седам година нису постојали већи изгледи да кандидат ДОС-а, НАТО-а или како год га назвао буде побеђен. Уверен сам у то. [...] Борис Тадић је остао сам. Неће добити подршку коалиционих партнера из владе и мораће сам да се бори а он на то није навикао.

Томислав Николић, председнички кандидат СРС-а, 13. децембар 2007, "НИН"

Изванредно стање

Светислав Басара Из једног недељника блиског Удби упућен ми је прекор да је у вези с ванредним стањем ономад требало да пишем Вама или Дулићу, а не Борису Тадићу. Па, да пишем! Ко да се супротстави таквим ауторитетима? И да не околишим. Одмах ћу на саму ствар. На ванредно стање. Мислим да је оно овде де факто поодавно на снази; неки дан сам поменуо шумове који (можда и без Вашег знања) допиру из Ваше околине о његовој могућој формализацији као чаробном штапићу који ће решити проблеме перманентне ванредности, ненормалности и нестабилности.

Светислав Басара, писац, у отвореном писму Војиславу Коштуници, 13. децембар 2007, "Данас"

Принципијелно сазревање

Драгољуб Жарковић На блогу Б92 драмска списатељица објавила је два писма која је добила од руководства 'Политике' у којима је позивају на сарадњу, уз за српске прилике сасвим пристојан хонорар од 200 до 250 евра по тексту, што је она с драмским гнушањем одбила – не, наравно, због висине хонорара – већ из принципијелних разлога, којих се, док је била млађа, лабавије држала него сада, када је сазрела у сваком погледу. [...] Само два детаља. Недељник 'Време' је негде од 1996. био издавач 'Нове српске политичке мисли' када су Вукадиновића и Антонића најурили из Института друштвених наука, а тада је и Биљана Србљановић писала за 'Време'.

Драгољуб Жарковић, главни уредник, 13. децембар 2007, "Време"

Принципијелно сазревање

Биљана Србљановић Смењени директор Времена Драгољуб Жарковић, ове недеље не мисли да се ивица банкрота листа који он дуги низ година води (а који управо због уређивачких лупинга све мање људи купује) намеће као тема уводника. Не, тема је одбрана другог листа, који није у финансијској кризи, па самим тим Жарковић у њему може да настави мирно да тезгари, тема је дакле одбрана Политике од опасне, како каже, жене са бодежом у рукама.

Биљана Србљановић, драмски писац, 13. децембар 2007, "Б92 Блог"

 Понуђени к'о награђени

Леон Којен Србија би морала рећи ЕУ, кроз обавезујућу резолуцију у парламенту, да не може с њом да потпише Споразум о стабилизацији и придруживању све док ЕУ не одустане од подршке независном Косову. Овакав потез показао би европским политичарима да морају да бирају између Србије и Косова, што они данас не мисле.

Леон Којен, бивши координатор преговарачког тима Београда о будућем статусу КиМ, 12. децембар 2007, "Вечерње новости"

 Понуђени к'о награђени

Александар Вучић Не можемо да прихватимо шаргарепу, како неки кажу – одреците се Космета, ево вам ЕУ, знате и штап и шаргарепа су за магарце, а немам ништа против да они нас третирају као магарце, али је наше да кажемо како нисмо магарци.

Александар Вучић, посланик СРС-а, 12. децембар 2007, "Политика"

Од нас зависи (али се пита неко други)

Марко Јакшић Америка је схватила да Србији није стало до Космета још пре седам година. Док су Албанци бучни и на сва уста говоре о независности, ми ћутимо.

Марко Јакшић, посланик ДСС-а, 12. децембар 2007, "Глас јавности"

Нека врста доајена

Владан Батић Ви сте доајен неке врсте гласа разума.

Владан Батић, председник ДХСС-а, Милутину Мркоњићу, председавајућем Скупштине, 12. децембар 2007, РТС

За политику без страха

Немања Шаровић Шта ће Коштуница да уради, да ли ће да оде у кафану са онима који нам отимају Космет? [...] Нека сви чују како псујете и коме ћете то да лупате шамаре, господине Шормаз, коме, изађите...

Немања Шаровић, посланик СРС-а, Драгану Шормазу из ДСС-а, за скупштинском говорницом, 12. децембар 2007, "Политика"

Хашко свезнање

Војислав Шешељ Да ли знате шта је то ? [...] Још једно питање из физике – знате ли шта је то ? [...] Који број атома има у једном граму масе било ког елемента? Не знате? Значи, видимо да нисте никакав физичар – то вас је онда отерало у социологију!

Војислав Шешељ, у судници Хашког трибунала, испитујући сведока Ентонија Обершала, 12. децембар 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Граница сиромаштва политичара

Љубомир Тадић Сиромах је, нема ништа до своје плате. Нема стан. Када би му престала функција, изашао би из државних просторија и не знам шта би било са њим.

Љубомир Тадић, академик, о сину Борису Тадићу, председнику Србије, 12. децембар 2007, "Газета"

Другови и другарице које се не плаше

Бобан Стојановић Због неизмерне храбрости, етике и одговорности, али и бескомпромисног става према мржњи и фашизму,  као главним обележјима емисије 'Пешчаник', активисти Queeria центра доделили су ауторкама ове емисије дипломе Солидарност за најхрабрије другарице!

Бобан Стојановић, геј активиста, у извештају са скупа "Не плашим се!" у ЦЗКД-у, 11. децембар 2007, "Пешчаник"

Принципијелно сазревање

Биљана Србљановић Не сматрам да је моја обавеза да 'унапређујем' Политику, не сматрам је 'нашим најугледнијим листом', избор колумниста сматрам понижавајућим, не видим да ми је место уз пара-партијске чиновнике Вукадиновића и оног другог, сматрам да је Лазански кловн чији је задатак да забавља овај јадни народ, коме  униформа и бикини са избора за малолетне мисс иду природно једно уз друго, чудим се Жарковићу шта ради у том друштву, уопште.

Биљана Србљановић, драмски писац, о разлозима одбијања да пише колумне у "Политици", 10. децембар 2007, "Б92 Блог"

За политику без страха

Ивица Дачић Не постоји ништа и нико кога се плашим, јер свашта сам у животу прошао. Једино од чега страхујем јесте да пре него што одем са овог света нећу стићи да кажем свима шта мислим о њима.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 09. децембар 2007, "Глас јавности"

Кад се отпад избезуми

Надежда Миленковић Цеца Лукић ће са њима аргументом, а они су тако баздили, ракија се осећала са три метра, јер су они морали цео дан прво да се кураже, друго, они су последњих сат времена минимум стајали напољу где је било хладно, значи они су се грејали том ракијом. [...] Тамо је било више глава него зуба, избезумљених од пића.

Надежда Миленковић, аутор слогана "Ако вам је добро, онда ништа", о спреченој промоцији "Пешчаника" у Аранђеловцу, 07. децембар 2007, "Пешчаник"

Кад се отпад избезуми

Марко Видојковић Наравно, имао сам идеју [да кренем у Аранђеловац], повео бих још неког са собом и не би се све тако мирно завршило. Супер је када је ту мурија, мурија воли да раздваја и тек онда је туча слатка, али је боље што је овако испало. Мислим да је ово апсолутни плус за Пешчаник, јер је опет показао да је то Србија. То је Србија, оно тамо није Србија, оно тамо је отпад. Тај отпад који иде около с Путиновим сликама, кокардама, брадуринама, крстовима, то је пошаст која ће да доведе овај народ до истребљења.

Марко Видојковић, писац и заменик уредника српског "Плејбоја", 07. децембар 2007, "Пешчаник"

Кад се отпад избезуми

Марко Видојковић Данас сам читао како ће Б92 да заврши као ТВ Бастиља, као већ смо палили телевизију. Па немој да одем да ти запалим кућу, пичка ти материна, бре, па шта они мисле. Ја ћу на сваку агресивност према себи да одговорим агресивно, ја нисам гандиста. Никад никога нисам напао први, нити ћу, али једини лек је физичка одбрана, то је једини лек против неонациста, то је једини лек против свих облика фашизма, јер фашисти и нацисти су ти који нападају, па тако и ти са шајкачама, кокардама и Путиновим сликама.

Марко Видојковић, писац и заменик уредника српског "Плејбоја", 07. децембар 2007, "Пешчаник"