Питање свих питања

Петар Божовић Докле ће ово, зна ли ико?!

Петар Божовић, глумац, у коментару актуелних политичких прилика за „Блиц“

Врли, (пост)модерни свет

Петар Божовић Ово је време кад ти и ђед може бити мајка.

Петар Божовић, глумац, у интервјуу за „Блиц“

Право на непристајање

Петар Божовић Све што се тамо догађа један је убод у срце. Заправо, више ми реагује желудац, срце је фигуративна ствар, мислим, зато Руси стомак и зову живот. Убија та историјска немоћ која је очигледна, јер знате да је ствар негде решена, али на њу не пристајете и не треба, с једне стране, никада пристати. Имамо пример Кинеза који су на Хонг Конг чекали сто година. С друге стране, сетим се опет једног стиха који нисам волео: „Ој, Косово, грдно судилиште.“

Петар Божовић, глумац, о Косову и Метохији, у интервјуу за „Блиц“

Историја (изнова) трчи почасни круг

Петар Божовић „Istoria magistra vita est“ је у ствари један екс катедра израз који у пракси ништа није показао, ничему нас није научио, као ни оно „repetitio est mater studiorum“. Све се то испоставило као празна парола. Узмите само овај век за нама. Стално говоримо мрачни средњи век, а овај је био касапница. То је доказ да човек као биће, и духовно и физичко, има да испашта. Као духовно пред Богом, физички пред моћницима овог света.

Петар Божовић, глумац, у интервјуу за „Блиц“

Србин по први пут међу Србијанцима

Петар Божовић Мени је Црна Гора мајка, сви су ми из Црне Горе и сви су били Срби. Кад сам дошао у Београд, мислио сам да смо ми прави Срби, а ове овде сам, готово погрдно, називао Србијанцима. Тако је то било код нас, превише смо то имали у себи.

Петар Божовић, глумац, у интервјуу за „Блиц“

Отац модерног српског језика (на друштвеним мрежама)

Драган Великић Ја мислим да се они, ипак, држе ако не Вука, оно Вучића. По Вуку је: пиши као што говориш, читај као што је написано. А по Вучићу је: пиши као што лажем, читај као што сам слагао.

Драган Великић, књижевник, о писању на друштвеним мрежама, у емисији „24 минута са Зораном Кесићем“, „bizlife.rs

Не може му притисак ништа, јачи је од судбине

Александар Вучић Може пет милиона да вас се скупи, можете само да добијете изборе и онда испуњавајте оно што је народу обећано. Ја под притисцима нећу да радим и по томе се разликујем од свих других.

Александар Вучић, председник Србије, о митингу опозиције, „Танјуг“

Памтим Резолуцију УН 1244 и радо је се сећам

Марко Ђурић Не заборавите да нека од деце, која ових дана постају пунолетна, никада нису видела српског војника или полицајца на Косову и Метохији.

Марко Ђурић, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, „Седмица“ Радио Београда 1

Ко Ердогану јаму копа...

Реџеп Тајип Ердоган Ми смо против хаоса који праве демонстранти, као и против непропорционалног насиља полиције над њима. Међутим, слика показује следеће: да је Европа пала испит из демократије, људских права и слобода. Они који су провоцирали непријатељство против миграната и пропагирали исламофобију - пали су у сопствену јаму.

Реџеп Тајип Ердоган, председник Турске, о „жутом маршу“ у Француској, Белгији и Холандији против скупоће, првилегија богатих, живота на ивици егзистенције, РТС