Имају 100 евра, ми им узмемо 50, и у Хрватску уђу са 100

Зоран Милановић Одлука је унилатерална, могу је донијети опет. Све се претворило у спонтану економску активност гдје људи уђу у Србију са 100 еура, а морају изаћи са 50 мање. [...] Рекао сам да се србијанска влада понаша као да је Србија територија. Немојте ми рећи да Србија не може преузимати људе на југу и организирано их транспортирати. Хрватска то ради од тачке А до излаза из земље. Дакле, хрватски аутобуси, хрватски влакови односно возови. Знате ли колико људима узимамо за то? Ни једног јединог еура. Уђу са 100 еура, изађу са 100 еура.

Зоран Милановић, премијер Хрватске, о затварању хрватско-српске границе због миграната, РТС

Излагао сам се опасности да ме ухвате и не изаберу за премијера

Зоран Милановић Питате ме да ли Арапе доживљавам као барбаре? Јесмо ли сада на Арапима или на Србима? Дакле, ја сам човјек... ми смо људи који се излажу за Србе. Знате, у Хрватској од десет Срба који изађу на изборе осам гласа за мене, „сигурно“ зато јер ме се боје.

Зоран Милановић, премијер Хрватске, у контексту мигрантске кризе, РТС

Јужно од границе, источно од сунца (Барбарство и даље на старој адреси)

Зоран Милановић Кад сам рекао да су Срби барбари, молим Вас лијепо? Ја, Зоран Милановић, чији су преци као партизани бранили Србе од усташког зулума по Лици?! Криво сте ме цитирали. Немојте манипулирати као Вучић, та школа ми је позната. Рекао сам да Мађари праве зид према барбарима. Дакле, сви јужно од њих су барбари. Ти барбари нису Срби, већ Орбан и друштво барбарима доживљавају Арапе.

Зоран Милановић, премијер Хрватске, у контексту мигрантске кризе, РТС

Хрватски ток пријема (у ЕУ)

Зоран Милановић Да ли је вама јасно да Хрватска може зауставити улазак Србије у ЕУ? Да ли вам је јасно да ја то не желим?

Зоран Милановић, премијер Хрватске, о мерама и контрамерама Хрватске и Србије у контексту мигрантске кризе, РТС

Прашка школа (као истурено одељење бечке)

Милош Земан Са странцима се састајем само кад ја њих позовем, што овде није случај. Идите кући. Нико вас није овамо звао.

Милош Земан, председник Чешке, о рекама миграната ка ЕУ, РТС

Пољана Србија

Зоран Милановић Можемо пуштати људе у поља, као што то ради Србија, али то онда није држава. То је случајна држава, неорганизована држава, која жели ући у ЕУ и морају јако добро размислити како се мисле понашати у ЕУ, јер ово је за мене јако лош сигнал.

Зоран Милановић, премијер Хрватске, о мерама и контрамерама Хрватске и Србије у контексту мигрантске кризе, „Танјуг“

Аутобуски десант на Хоргош (и Бајаково)

Зоран Милановић Човек неће. Објасните ми из којих мотива то неко може одбити? Може ли понуда бити јаснија, добронамернија и прецизнија? Дакле, нећеш, имаш мотиве, јер си с неким у талу. Јер разговараш с Будимпештом, тајно се састајеш с Карамарком [ХДЗ] у Загребу. То је све екипица. Одбијаш моју добронамерну, структурирану понуду, која ме кошта, да заједно решимо проблем. Да на Хоргошу, на том прљавом зиду, који је срамота Европе, искрцамо хиљаду и нешто миграната, а други нека иду на Бајаково. Па нисмо ми затворили врата људима. То неће. Дакле, те финте [Вучић] може продавати само онима који их хоће купити.

Зоран Милановић, премијер Хрватске, о понуди флоте аутобуса Александру Вучићу за превоз миграната са српско-македонске границе, „Јутарњи лист“/Б92

Последњи педаљ одбране (од Зорана Милановића)

Ивица Дачић Не одступамо ни за педаљ. [...] Чекамо да се [Зоран] Милановић уразуми.

Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије, о мерама и контрамерама Хрватске и Србије у контексту мигрантске кризе, „Вечерње новости“/Б92