Личи на добру вест

Чедомир Јовановић Мислим да као народ нисмо имали тако пуно великих датума који би се могли упоредити са данашњом одлуком о изради Студије о изводљивости. У новијој историји само 5. октобар по значају и важности може му бити раван. Више нико не може зауставити ни Србију ни Црну Гору на путу европских интеграција.

Чедомир Јовановић, потпредседник Владе, "Бета"

Курс (I)

Колин Пауел Нема сумње, међутим, да ћемо победити, јер је то оно што Ирачани желе. Ирачки народ хоће да живи у миру, не жели да види да се насиље наставља... и ми ћемо остати на том курсу.

Колин Пауел, амерички државни секретар, "РФИ"

Курс (I)

Изјаве.нет Не назире се крај тренутног стања у Ираку, а људи су већ постали носталгични за претходним режимом. Ако ништа друго, постојао је режим – кажу Ирачани. 'Маку', или у преводу са ирачког језика 'нема', израз је који најчешће чујем од мојих таксиста. 'Маку' безбедности, владе, струје, воде, бензина, хране, лекова, новца, посла. Маку, маку, маку.

Нил Росен, за "Време" из Багдада

Тејк ит изи

Чарлс Крофорд Влада и медији нигде у свету не морају увек да се слажу, и не треба да се слажу. Али постоје неке границе, а то што се сада дешава поново нас разочарава јер односи с медијима не треба да буду контроверзни. Наравно да понекад могу да буду предмет контроверзе, али овде тога има превише и ту нешто није у реду. То је лоша порука. Мислили смо да ће се, уз нашу подршку, у Београду десити неке промене које ће означити крај свему томе, а то се и даље дешава, три године касније. Мислим, момци, смирите се.

Чарлс Крофорд, одлазећи британски амбасадор, "Б92"

Служба, али фер

Бојан Пајтић Чак и када би се оптужбе за корупцију, које је гувернер Народне банке Србије Млађан Динкић изнео против неких представника Владе показале као тачне, не би било логично да због тога буде расправљано о поверењу Влади, јер се ради о особама које су само обични службеници Владе, као и 1.000 других запослених у тој институцији.

Бојан Пајтић, шеф посланичке групе ДОС-реформе, о оптужбама против саветника за безбедност премијера Србије и директора Агенције за санацију банака

Служба, али фер

Жарко Кораћ Млађану Динкићу требало да буде част да одмах напусти функцију гувернера Народне банке Србије, како не би сарађивао са Владом у којој, како тврди, седе криминалци.

Жарко Кораћ, потпредседник Владе Србије, "Данас"

Бизнис, али фер

Изјаве.нет У папиру који је Динкић показао, појављују се два лика, од којих је један бивши полицајац, који је власник силних фирми. За њега не знам како је те фирме зарадио – као полицајац код Караџића или полицајац овде у Србији? С друге стране, појављује се млад човек, који је био шеф кабинета и који је, игром случаја, баш он укључен у продају шећерана и баш је био укључен у приватизацију Сартида. Све то говори о томе да ми тешко да смо се померили из круга земаља које су и даље веома, веома корумпирање.

Драган Радуловић, професор Философског факултета, "Прес клуб"

Ко (ни)је Слоба?

Божидар Ђелић Није много паметно потпуно потценити друге. Зашто бисмо ми урадили најгору ствар коју можемо да урадимо, да штампамо новац, дижемо инфлацију. Па нисмо ми Слоба!

Божидар Ђелић, министар финансија, "НИН"

Ко (ни)је Слоба?

Млађан Динкић Чак и ако сам говорио 'да бих га тукао', то је као оно кад мајка детету каже 'тукла бих те', јер ми је толико жао због онога што се догађа... Никад нисам ни помислио да бих му икада физички наудио. Али, јесам својој супрузи рекао да ми дође да га истучем због ствари које ради, али то је више израз неке моје немоћи и жаљења због свега што се догодило. Кад сам Ђелића позивао телефоном, нисам му претио, а ако је он то схватио као претњу - жао ми је.

Млађан Динкић, одлазећи гувернер, "НИН"

Курс (II)

Душан Павловић Нови гувернер неће почети да штампа паре, како се погрешно мисли. Нови ДС гувернер ће наставити исту политику коју је водио гувернер Динкић, јер је циљ ДС-а да покаже како је он једино способан за реформе. Проблем пара ће решити продајом Дуванске индустрије Ниш, Дуванске индустрије Врање, и Беопетрола. Од ових тендерских продаја очекује се око пола милијарде долара до краја ове године – довољно до наредних избора. Демократска странка је била спремна за изборе убрзо након убиства премијера Ђинђића, када јој је популарност нагло порасла. Превремене изборе спречио је тада амерички амбасадор у Београду.

Душан Павловић, истраживач у Институту Г17

Највиша инстанца

Стојан Церовић Ни сам не мислим да је добро и пожељно да нам у унутрашњим споровима пресуђује амерички амбасадор, макар био веома добронамеран. Али, како је кренуло, ускоро ће рудари, таксисти, пензионери, наставници, доктори и свако ко нечим буде незадовољан и на некога љут долазити право код Монтгомерија да се жали. Што да се човек замајава с Владом и министарствима, кад може одмах пред вишу инстанцу.

Стојан Церовић, у "Времену"

Нестаће ако довољно дуго жмуриш

Владан Батић Нема Међународне кризне групе. То је група за изазивање криза. Ко још у овој земљи озбиљно схвата Џемса Лајона, продавца магле, новог Остапа Бендера или барона Минхаузена. То су неистине, преваре, лажи, полуистине, инсинуације, злоупотребе, уплитање у политички живот једне земље. Да је у Америци, тај човек би био у затвору и не би из њега никад изашао.

Владан Батић, министар правде, "Дневник"

Само немој по глави, друже плави

Душан Михајловић И данас памтим оно што ми је покојни Бранко Пешић давно рекао. Било је то пред Осму седницу. Она гужва и ја га питам: 'Добро, Бранко, шта се ово дешава?' Он ми објасни и каже: 'У тучи се не гледа ко ти додаје циглу.' Чеда Јовановић се нашао случајно или намерно у три веома драматичне и историјски преломне ситуације, које су могле да промене ток историје у Србији и у региону - хапшење Милошевићево, његова испорука Хагу и побуна 'црвених беретки'. Ја сам у сва три учествовао и знам добро улогу Чеде Јовановића. Али, у свакој улози Чеда је био на правој страни и одиграо је улогу за коју сам и ја био.

Душан Михајловић, министар полиције, "НИН"

Прешколован омладинац

Зоран Анђелковић Баки Ја не могу да гласам против свог омладинца кога сам школовао у Приштини.

Зоран Анђелковић Баки, генсек СПС-а, о гласању за члана Радиодифузног савета Горана Раденовића, "Политика"