Повест о историји

Светислав Басара Овде се историја мења на сваких 30 година. Када бих сада одговарао историју коју сам учио у основној школи, добио бих јединицу. Када бих садашње градиво одговарао пре 30 година, избацили би ме из школе. За нас је и српска историја пре 1860, када је уведена нова азбука, једнако читка као руска и грчка.

Светислав Басара, писац, „Наш гост“ на ТВ ГЕМ

Лумпен демонстранти

Светислав Басара Масе су се побуниле, како је писао Ортега и Гасет, без јасне идеје. Не ваљају им ни социјализам ни капитализам. Алтернатива је једино родовска заједница.

Светислав Басара, писац, „Наш гост“ на ТВ ГЕМ

Лумпен демонстранти

Светислав Басара Ти бесмислени немири и протести су карактеристика последњих десет година. Шта би са оним протестима на „Волтстриту“ и демонстрацијама против банака? Зашто нису демонстрирали против земљотреса, који је веће зло? Протест има смисла ако има циљ, а не излазити на улицу, арлаукати, разбијати главе и излоге.

Светислав Басара, писац, „Наш гост“ на ТВ ГЕМ

Басарина скала

Светислав Басара Овде интелектуалцем сматрају сваког ко заврши вишу школу. Далек је пут до интелектуалца. Можда су моји критеријуми повисоки – ја их сигурно не испуњавам; интелектуалац је доктор наука са јако богатом библиографијом. А ми имамо доста доктора наука који нису интелектуалци.

Светислав Басара, писац, „Наш гост“ на ТВ ГЕМ

Прерасподела страсти, моћи и новца

Светислав Басара Политика је занат, нема ту високе филозифије. Политичка елита мора да буде упозната са софистицираним стварима и глобалним кретањима. Наша политичка елита размишља у категоријама друге технолошке револуције. Није чудо што лутамо. Коме је до поштења, нека иде у цркву. Политика се бави дистрибуцијом и балансирањем најцрњих политичких страсти. Ту су паре, ту је моћ.

Светислав Басара, писац, „Наш гост“ на ТВ ГЕМ

Све је исто, само има и андрамоља

Светислав Басара Нешто не патим времена када је боље било. Увек се с тешком муком, натегнуто и с презиром одвајао новац за културу. Људи који говоре о „старим добрим временима“ или имају хиљаду година или не знам где су живели. Општи тренд у свету је да се тзв. висока култура потискује од стране технолошких „андрамоља“, „твитера“ итд. Критеријуми опадају, а код нас је то стравично.

Светислав Басара, писац, „Наш гост“ на ТВ ГЕМ

Смехом до апсурда

Светислав Басара Врло је смешно бити моћан у немоћној земљи. То само по себи садржи апсурд.

Светислав Басара, писац, „Наш гост“ на ТВ ГЕМ

Његово Оверлордство (и кум Светислав)

Светислав Басара Да ли је храбро што Вучића зовем overlord-ом? Знате, у колумнама свим нашим моћницима дајем „згодно“ име. Борис Тадић је био „Његово Сијателство“, што је била титула кнеза Милоша Обреновића. Та имена треба да покажу и колико су моћни и колико су смешни.

Светислав Басара, писац, „Наш гост“ на ТВ ГЕМ

Oмиљени негативац (Има једна пећина строга…)

Светислав Басара Имали смо сјајну метаморфозу Вука Драшковића који је од задртог националисте постао човек демократског опредељења. Треба поздравити и Вучићеву метаморфозу. Видим да је многима криво што није остао то што је био. У питању је широка група левих, проевропских интелектуалаца, и половина јавности. Да би дали себи на значају, потребна им је бабарога, негативац.

Светислав Басара, писац, „Наш гост“ на ТВ ГЕМ

Потпаљивање инпута

Дорис Пак Пленуми грађана су добра идеја и мислим да би и у Републици Српској људи требало да изађу на улице и узму судбину у своје руке. Пут за то није паљење, већ давање инпута политичарима.

Дорис Пак, посланик Европског парламента, о протестима у БХ федерацији током фебруара 2014, „Танјуг“

Пусти перје нека (од)лети

Ивица Дачић Ко год буде самоиницијативно износио ставове о СПС, летеће из партије. И то правило ће важити за све функционере без изузетка. Биће Конгрес СПС ускоро. Свако ко мисли другачије имаће прилику и моћи ће да се кандидује, а не да преко мог имена добија гласове.

Ивица Дачић, председник СПС, о превирањима око (не)уласка у коалицију са СНС, „Блиц“

Сви гласови воде ка Вучићу

Велимир Илић Кога год у свету сретнете, каже – изаберите Вучића, морају да се заврше реформе. Ако су то схватили Американци, Руси, ЕУ, Турци, Кинези – па шта ми сада чекамо?

Велимир Илић, председник Нове Србије и коалициони партнер СНС, у предизборној кампањи 2014. године, „Таласање - земља чуда“ Радио Београда 1

Бити слободан (и на слободи)

Ивица Дачић Ми се, наравно, никоме не нудимо и не говоримо то због наших фотеља или места у власти. Говоримо због тога што желимо да помогнемо, уколико је то потребно. Србији је доста пропуштених прилика и овакву прилику, овај легитимитет треба искористити у најбољем интересу Србије.

Ивица Дачић, председник СПС и премијер у техничком мандату, о коалицији са СНС, „Таласање - земља чуда“ Радио Београда 1

Трагови који миришу резултатима

Верица Калановић Оно што је најважније, одлучили смо да наставимо даље. Јер, Уједињени региони Србије у претходном периоду немају разлога да се стиде, већ напротив - имају много резултата које су оставили на територији целе Србије, имају много квалитетних људи, и много идеја које ће бити настављене.

Верица Калановић, председник Извршног одбора УРС, после непреласка цензуса и оставке Млађана Динкића, „Таласање - земља чуда“ Радио Београда 1